In deze blog wil ik mezelf graag aan je voorstellen. Wie is de persoon achter XSIOS? Welke opleidingen heb ik afgerond en wat voor werkervaring heb ik opgedaan in de afgelopen 26 jaar?
Ik ben Renata en de oprichter van XSIOS. Naast werken en het moederschap, ontspan ik in mijn vrije tijd met hiking en zeezeilen. Het zal niet verrassend zijn dat je op elk vlak - op zijn tijd - tegen wat uitdagingen aan kunt lopen, maar gelukkig heb ik aan doorzettingsvermogen geen gebrek. De combinatie van inspanning en ontspanning geeft mij een goede balans. Zowel in het dagelijks leven als in mijn werk hou ik ervan om structuur en overzicht aan te brengen in zaken. Vandaar ook de keuze van de naam van mijn bedrijf XSIOS - eXpertise & Support | Inzicht door Overzicht en Structuur. Mijn motto is het brengen van inzicht in jouw cijfers. Daarbij heb ik kwaliteit en transparantie hoog in het vaandel staan. De expertise hiervoor heb ik opgedaan tijdens mijn opleidingen Econometrie en Actuariële Wetenschappen en in mijn werk als Actuaris. Hieronder lees je hier meer over.
Opleidingen
Econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Na mijn VWO-opleiding ben ik gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik zocht een opleiding waarin ik wiskunde kon toepassen op praktische vraagstukken. Ik wilde daarnaast ook graag informatica toepassen in mijn werk. Dit kwam samen in de studie Econometrie, waarin de toepassing van wiskunde op economische vraagstukken met behulp van informatica centraal stond.
In het Mastergedeelte van mijn opleiding heb ik me gespecialiseerd in Besliskunde, ook wel bekend als Operations Research. Dit laatste betreft (wiskundige) methoden en technieken die je kunt gebruiken om processen in het bedrijfsleven of bij de overheid te optimaliseren.
Vraagstukken waar je aan kunt denken zijn:
- Wat is de efficiëntste route voor een koerier om zijn pakketjes rond te brengen?
- Hoe groot zijn de batches die je binnen een fabricageproces moet aanbieden aan een machine om het proces optimaal te laten verlopen?
- Hoeveel telefonisten zijn nodig op de helpdesk?
- Hoeveel magazijnruimte heb ik nodig en wat is de beste plek voor deze opslaglocaties?
Actuariële Wetenschappen aan de UvA
Na het binnen vijf jaar met goed gevolg afronden van mijn studie Econometrie ben ik in dienst getreden bij een verzekeringsmaatschappij. Hier ben ik naast mijn werk de studie Actuariële Wetenschappen gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. De kortste en eenvoudigste beschrijving van deze opleiding is Verzekeringswiskunde. Met andere woorden alle (wiskundige) technieken die je nodig hebt om verzekeringsproblemen het hoofd te bieden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, schadeverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen en pensioenverzekeringen. Binnen je werkzaamheden focus je doorgaans op één van deze deelgebieden.
Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
- Productontwikkeling waarbij je onder andere premies vaststelt voor de diverse verzekeringen.
- Actuariële Verslaglegging waarbij je per kwartaal rapportages maakt voor onder andere De Nederlandse Bank (DNB) om solvabiliteit en winstgevendheid van producten en onderneming te waarborgen.
- Onderzoek naar risico's binnen de verzekeringsportefeuille.
Door mijn afgeronde studie Econometrie kreeg ik voor deze opleiding een groot aantal vrijstellingen en bestonden de resterende vakken met name uit het bijbrengen van de actuariële technieken. Na twee jaar kon ik daarmee ook de bul voor mijn Master van deze studie in ontvangst nemen en was ik - naast Master in de Econometrie - ook Master in de Actuariële Wetenschappen.
Postdoctorale opleiding tot Actuaris AG aan het Actuarieel Instituut
Met het afronden van de studie Actuariële Wetenschappen was het studeren nog niet klaar. Om het plaatje compleet te maken volgde ik ook nog de postdoctorale beroepsopleiding tot Actuaris AG aan het Actuarieel Instituut. Dit instutuut is onderdeel van het Actuarieel Genootschap. Dit genootschap is de beroepsvereniging van Actuarissen. Na nog een tweetal jaren studeren heb ik ook deze opleiding met goed gevolg af mogen ronden.
Werkervaring
Ziektekostenverzekeringen en schadereserveringen
Na het afronden van mijn opleiding tot Econometrist ben ik in dienst getreden bij één van de grootste verzekeraars van Nederland op het Schade-Actuariaat. Mijn eerste taken lagen bij de Eindejaarsactie voor Ziektekostenverzekeringen, waarbij op basis van de historische resultaten nieuwe premies werden vastgesteld voor het komende jaar. Daarnaast maakten we in die tijd ook een eerste aanvang met het opzetten van een 'toets op de voorzieningen'. Voorzieningen - soms ook wel schadereserves genoemd - worden gevormd door geld dat binnenkomt vanuit de premie apart te zetten om in de toekomst uitkeringen van te doen. Bij het toetsen onderzochten we op basis van de uitkeringen of deze voorzieningen voldoende waren. In die tijd was dit voor Schadeverzekeringen nog geen verplichte aangelegenheid in tegenstelling tot wat er bij Levensverzekeringen verplicht werd gesteld.
Productontwikkeling
Na een aantal jaar hield de Ziektekostenverzekering als apart aandachtsgebied op te bestaan binnen onze afdeling. Daarvoor in de plaats kwamen voor mij nieuwe werkzaamheden. Bijvoorbeeld het vaststellen van premies voor de toenmalige WAO-Gat en WAO-Excedent verzekeringen en het maken van een premie- en prolongatiemodel voor de Ziekteverzuimverzekeringen.
Actuariële Verslaglegging
Met de invoering van Solvency II kreeg het toetsen van voorzieningen een nieuw karakter. Ik kreeg een rol in dit proces voor wat betreft de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Na een aantal jaren ben ik binnen het bedrijf overgestapt naar het Business Actuariaat - de afdeling waar de Actuariële Verslaglegging werd gedaan en dus de voorzieningen werden vastgesteld - en liet ik de toetsing ervan achter bij mijn collega's op het Concern Actuariaat. Niet veel later zijn deze twee disciplines weer bij elkaar gebracht op één afdeling.
Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Na een eerste periode waarin ik betrokken was bij het maandelijks vaststellen van de voorzieningen voor alle verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, verhuisde mijn aandachtsgebied naar de Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, ook wel de werknemersverzekeringen genoemd. Hierin hadden de opvolgers van de WAO-verzekeringen een plekje gevonden in de vorm van WIA-verzekeringen. Mijn rol bestond grotendeels uit het rapporteren volgens IFRS4 en dus het vaststellen van de voorzieningen. In onderlinge samenwerking met collega's die het Solvency II gedeelte voor hun rekening namen, kwamen de cijfers weer samen in de rapportages die wij moesten maken voor interne afdelingen en DNB.
Verzuimverzekeringen
Na een aantal jaren verschoof mijn aandachtsgebied naar Verzuimverzekeringen. Ik werd verantwoordelijk voor zowel de IFRS4- als de Solvency II-kant van het proces. Het verantwoordelijk zijn voor beide processen geeft veel inzicht in de verschillende manieren waarop je naar cijfers kunt kijken.
Modelwijzigingen
Na jaren van rapporten bleken mijn kwaliteiten ook zeer tot hun recht te komen bij de inrichting van processen en modellen en de verbetering hiervan. Ik verlegde dus mijn focus naar het doorvoeren van modelwijzigingen. Dit was een periode waarin naast het in de lucht houden van de bestaande processen ook de invoering van de nieuwe rapportagestandaard IFRS17 steeds meer aandacht vroeg.
Ervaringen
In de 26 jaar die hiervoor beschreven staan, heb ik met vele platforms, toepassingen en programmeertalen leren werken. Gelukkig maak ik me nieuwe toepassingen gemakkelijk eigen. Ook is gebleken dat ik zeer sterk ben in het brengen van inzicht in cijfers en modellen door het creëren van overzicht en structuur. Dit komt tot uiting in overzichtelijke spreadsheets en duidelijke rapportages en documentatie. Deze kwaliteiten wil ik nu graag inzetten om jou inzicht te geven in je cijfers!
Naast de mogelijkheid om hierboven een duimpje te geven om te laten weten wat je van de blog vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ken Renata al heel wat jaren en ken haar als een slimme ordelijke vrouw. Ze weet waar ze over praat en waar ze voor gaat en staat! Als je gebruik wilt maken van haar kennis, en kunde en meer overzicht wilt, kan je rekenen op haar zorgvuldige hulp. Ik beveel Renata zeer aan!